A Brexitet és Trumpot átvészeljük, de az olaszok sokkolhatják a világot

Hirdetés

Közeleg a december 4-i olasz népszavazás, amelynek kimenetele kulcsfontosságú lehet az európai integráció jövőjére nézve. Egyre többen tartanak attól, hogy az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi, belebukhat a nagy reformkezdeményezésébe. Erről árulkodik ugyanis az olasz államkötvény-hozamok emelkedése, illetve az ország növekvő csődkockázati felára.

Az olasz gazdaságnak még mindig nem sikerült teljesen összeszednie magát a válság után, a gyengélkedés pedig egyre nagyobb társadalmi feszültségekhez, EU-ellenességhez vezet.

Ennek egyik oka, hogy a mai napig nem hajtották végre a szükséges szerkezeti reformokat. (munkát terhelő adók, bürokratikus terhek csökkentése, stb). Matteo Renzi olasz miniszterelnök ezt a tétlenséget elégelte meg, a reformintézkedéseket egy politikai reformmal akarta elkezdeni, melynek keretében jelentősen csorbítaná a szenátus (felső ház) jogkörét, amely korábban több miniszterelnököt és reformkezdeményezést megbuktatott.

A jogkör szűkítéséhez azonban alkotmánymódosításra lett volna szükség, a képviselőházi szavazáson azonban nem lett meg a szükséges kétharmados többség, ezért a törvények szerint népszavazás formájában a lakosságnak kell döntenie a kérdésben.

A parlamenti szavazás eredménytelenségét követően a kormányfő azt mondta, hogy ha a reformcsomag elbukik a népszavazáson, akkor lemond posztjáról. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy Renzi bukásával nagy eséllyel az EU-s integráció szempontjából sokkal rosszabb vezető kerülhet a helyére, a politikai bizonytalanság ráadásul még egyet rúghatna a magas adóssággal, bankválsággal és lassú növekedéssel sújtott dél-európai országba.

A közvélemény-kutatások többsége szerint nem túl jók az olasz miniszterelnök esélyei, többségük ugyanis az alkotmánymódosítást ellenzők túlsúlyát mutatta ki. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a válaszadók nagyjából negyede még mindig bizonytalan, ezért a pár százalélpontos különbség még megfordítható.

Ennek ellenére a piaci szereplők láthatóan elkezdtek aggódni, hogy Renzi megbukásával esetleg az az Öt Csillag Mozgalom nevű párt kerülhet hatalomra, ami felvetette az eurózóna-tagságról tartandó népszavazás lehetőségét.

Forrás: portfolio.hu

Hirdetés
loading...

Kövess minket a Facebookon!

DART Creations