Beperelte Brüsszel Magyarországot!

Hirdetés

A paksi atomerőművel kapcsolatos eljárást lezárta az Európai Bizottság, viszont pert indított a mobilfizetés ügyében.

Az Európai Bizottság lezárta azt a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárást, amelyet a paksi atomerőmű felújításával kapcsolatban, a közbeszerzések ügyében indított – közölte LázárJános Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a brüsszeli testület két éve indított eljárást, a mostani döntés pedig azt jelenti – mondta -, hogy a bizottság nem vitatja Magyarországnak azt a jogát, hogy megállapodjon Oroszországgal az erőműépítésről és a hitelfelvételről.

Akik ezzel kapcsolatban mást állítottak – például Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője -, azok “látványos vereséget szenvedtek” – fogalmazott Lázár János, aki szerint Jávor Benedeknek érdemes volna megfontolnia a politikai pályafutása folytatását.

A miniszter mindezek alapján reális esélyt lát arra, hogy 2017-2018-ban megkezdődjön a paksi kapacitásfenntartással kapcsolatos építkezés.

Keresetet indít viszont az Európai Unió Bíróságánál Magyarországgal szemben a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által működtetett Nemzeti Mobilfizetési Rendszer (NMFR) ügyében az Európai Bizottság – tájékoztatott a brüsszeli testület a novemberi kötelezettségszegési eljárásokról kiadott csütörtöki közleményében.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az uniós bírósághoz eljuttatott kereset a kötelezettségszegési eljárás következő lépése. Véleményük szerint a magyar mobilfizetési rendszer szabályozása kizárólagos jogot biztosít a üzemeltetőnek szolgáltatás nyújtására.

A bizottság kilenc tagállamot szólított fel, hogy szüntessék  meg az indokolatlan akadályokat  a szolgáltatások belső piacán.

A bizottság lépéseket tesz Magyarország mellett Ausztriával, Belgiummal, Ciprussal, Dániával, Németországgal, , Olaszországgal, Litvániával és Spanyolországgal szemben azzal az indokkal, hogy a belső piacon nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó nemzeti jogszabályaik túlzó és indokolatlan akadályokat támasztanak.

Az EB álláspontja szerint az érintett tagállamoknak az egyes szolgáltatókra vonatkozó előírásai ellentétesek a szolgáltatási irányelv rendelkezéseivel.

A piacra újonnan belépők előtt álló ilyen akadályok fölöslegesen gátolják, hogy a belföldi  és a külföldi szolgáltatók által nyújtott szolgáltatások magas minőséget érjenek el, és a gyakorlatban gyakran megfosztják a fogyasztókat a versenyképes áron nyújtott szolgáltatásoktól – hangsúlyozta a bizottság.

A tagállamoknak két hónap áll rendelkezésükre, hogy értesítsék a bizottságot a helyzet orvoslása érdekében hozott intézkedésekről.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében vizsgálja a nemzeti mobilfizetési rendszerre vonatkozó magyar szabályozást.

2014-ben az uniós kötelezettségszegési eljárás második szakaszát jelentő “indoklással ellátott vélemény” formájában felszólította Magyarországot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket az uniós jogszabályoknak való megfelelés érdekben.

2014. július 1-jétől országosan egységes mobilrendszeren – a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és szerződött partnerein – keresztül lehet fizetni a parkolásért és az autópálya használatért.

Forrás: MTI

Hirdetés
loading...

Kövess minket a Facebookon!

DART Creations