Botrány Nagy-Britanniában. Trump Twitter-üzenete kiverte a biztosítékot a szigetországban

Hirdetés

Indulatos válaszüzenetben utasította vissza kedden a brit miniszterelnöki hivatal a következő amerikai elnök, Donald Trump azon felvetését, hogy Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) ügyvezetője lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete.

Trump Twitter-üzenetben fejtette ki azt a véleményét, hogy Farage “remekül” el tudná látni a nagyköveti feladatokat, és “sokan szeretnék”, ha a UKIP vezetője lenne Nagy-Britannia diplomáciai képviselője az Egyesült Államokban.

Farage kedden a BBC rádiónak kijelentette, hogy “derült égből villámcsapásként” érte Trump felvetése, mivel ezt a lehetőséget még senki nem említette neki. Hozzátette ugyanakkor: jó kapcsolatokat ápol Trump csapatával, és “bármilyen lehetséges módon” kész segíteni hazája és az Egyesült Államok viszonyrendszerének fejlődését.

A Downing Street szóvivője Trump Londonban komoly diplomáciai és médiafeltűnést keltő felvetésére azonban rövid közleményben hangsúlyozta, hogy a washingtoni nagyköveti poszton “nincs üresedés”, és Nagy-Britanniának “kiváló nagykövete van” az amerikai fővárosban.

A jelenlegi washingtoni brit nagykövet, Sir Kim Darroch januárban vette át a tisztséget.

A BBC kommentárja szerint Trump “szinte minden diplomáciai protokollszabályt felrúgott” azzal, hogy nyilvánosan tudatta egy másik országgal, kit szeretne látni az adott ország washingtoni nagykövetségének élén.

Forrás: atv.hu

Hirdetés
loading...

Kövess minket a Facebookon!

DART Creations