Durván beszóltak külföldről Orbánéknak

Hirdetés

Első ránézésre, egy külső szemlélő számára talán minden rendben van, belülről azonban szép lassan rohad, amolyan Patyomkin-gazdaság – olvasható a Bloomberg Magyarországról szóló cikkében. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint hiába a költségvetési fegyelem és a felminősítések, a kiszámíthatatlan, piacellenes intézkedések miatt egyszerűen nincs meg a külföldi befektetők bizalma az ország iránt, emiatt pedig folyamatosan csökken Magyarország növekedési potenciálja. A legfontosabb feladat az urambátyám-rendszer felszámolása, a piaci bizalom helyreállítása lenne, erre azonban egyelőre nem sok szándék mutatkozik.

A Bloomberg címlapján külön cikkben foglalkozik Magyarországgal, illetve a magát Európa “fekete bárányának” tartó miniszterelnökével, Orbán Viktorral. A cikk megállapítása szerint bár a miniszterelnök, illetve a kormánypárt politikai dominanciája megkérdőjelezhetetlen, az országban zajló gazdasági folyamatokat nézve elég lehangoló a kép.

Magyarország növekedési kilátásai az államkapitalista rendszer miatt folyamatosan romlanak, amit csak tovább súlyosbít a piaci folyamatokba való beavatkozás.- állapítja meg a lapnak nyilatkozó Evghenia Sleptsova, az Oxford Economics intézet közgazdásza.

Hiába az idei felminősítések, az urambátyám-rendszer és az előre megjósolhatatlan állami beavatkozások elrettentik a befektetőket Magyarországtól, ami összességében az ország növekedési potenciáljának romlásához vezet.

Patyomkin-gazdaság- foglalja össze a cikkben röviden Magyarország helyzetét a Transparency International szervezet magyarországi vezetője. Megállapítását azzal indokolja, hogy bár kívülről látszólag minden rendben van (csökkenő államadósság, költségvetési fegyelem), a felszín alatt rohad a rendszer, amit a globális versenyképességi rangsorokban való visszacsúszásunk is jól tükröz.

A cikk megemlíti, hogy a rendszerváltást követően Magyarország még mágnesként vonzotta a befektetőket, a saját politikai szövetségesek egyre nagyobb gazdasági térnyerése, a különböző ágazatok szabadpiaci működését torzító intézkedések (dohánykereskedelem) bevezetése, illetve a közműszektor szereplőinek állami felvásárlása miatt azonban egyre kevésbé vagyunk vonzó célpont. Már csak ezért sem meglepő, hogy piaci beruházások dinamikájában ilyen gyengén teljesít az ország.

A vállalatok ódzkodnak attól, hogy beruházásokat hajtsanak végre Magyarországon, mivel hiányzik az alapvető bizalom a kormányzat felé. Hiányzik az átláthatóság és a kiszámíthatóság.- foglalja össze a problémát Anders Svendsen, a Nordea Bank vezető elemzője.

A cikk megemlíti azt is, hogy persze a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint ezek a versenyképességi rangsorok, amelyekben évről-évre leszerepel az ország, “teljes mértékben szubjektívek”, ezért nem tükrözik megfelelően a tényleges állapotokat. Kivételként hozza fel Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter novemberi nyilatkozatát, miszerint Magyarország versenyképessége brutálisan romlott az elmúlt években.

A lapnak nyilatkozó Chikán Attila, a Corvinus egyetem professzora szerint hiába a vállalati adócsökkentés, vagy az EU-s pénzek átláthatóbb szétosztására irányuló tervek, egészen addig nem lesz tartós javulás, amíg az állam nem hagy fel azzal a szokásával, hogy egyre nagyobb szeletet hasít ki magának a piacgazdaságból.

Forrás: portfolio.hu

Hirdetés
loading...

Kövess minket a Facebookon!

DART Creations