Magyar tudósoknak sikerült megállítani az öregedés folyamatát?

Hirdetés

Szeged – Egy magyar laboratóriumban elképesztő felfedezésre jutottak, sikeresen bizonyították a szakemberek, hogy képesek meghosszabbítani a sejtek fiatalodási képességét, és ez több rákbetegség gyógyításához vezethet.

Egy szegedi génkutató cég, a Velgene Kft. eredményei egy olyan fejlesztéshez köthetőek, amiért egy japán orvos idén Nobel-díjat kapott. Oszumi Josinori a sejtmegújítást vizsgálta, azt a folyamatot, amikor az elhasználódott molekulákat a sejtek lebontják, majd újjáépítik.

Az öregedés során ez a sejtmegújító képesség romlik, a káros anyagok felhalmozódnak, és olyan betegségeket okozhatnak, mint a rák egyes formái, a cukorbetegség, az Alzheimer-, a Parkinson-, a Huntington-kór, vagy például az izomsorvadás.

A szegedi cég olyan hatóanyag szabadalmának birtokában van, amely több mint félszáz, jelenleg még gyógyíthatatlan betegség kezelésére lenne alkalmas. A hatóanyag révén sikerül újra felpörgetni a sejtmegújítás folyamatát, és nem a betegségeket gyógyítják, hanem azok kiváltó okát szüntetik meg – mondta el kutatások vezetője, Vellai Tibor.

A jövőben emberek sejtmegújító képességét is vizsgálatok alá vethetik, s ha valakinek nem elég jók az eredményei, felírnak egy gyógyszert – és így például a rák több fajtája, az izomsorvadás vagy az Alzheimer-kór is megelőzhetővé válhat.

Forrás: hvg.hu

Hirdetés
loading...

Kövess minket a Facebookon!

DART Creations