Most van nagy bajban Merkel. A migránsválság magyar megoldása mellé állt a német belügyminiszter

Hirdetés

A tengeren megmentett migránsokat észak-afrikai központokba kellene szállítani, ahol vizsgálni lehetne az Európai Unió országaiba irányuló menedék-kérelmeiket, mondta csütörtökön Thomas de Maiziere német belügyminiszter.

A belügyminiszter felvetése akkor hangzott el, amikor megérkezett Luxemburgba, az EU belügyminisztereinek találkozójára. A miniszterek megkísérlik lelassítani a Líbiából Olaszországba irányuló migráns-folyamot, azt követően, hogy egy márciusi megállapodás óta Törökország nagymértékben visszafogta a Görögországba érkezők számát. A tavalyi évben a legtöbb menekült Görögországon keresztül lépett Európa területére.

„Azokat az embereket, akiket a Földközi-tengerből mentenek ki, biztonságos észak-afrikai létesítményekbe kellene visszavinni” mondta de Maiziere az újságíróknak. „Biztosítani kell ezeknek az embereknek a védelmét és nagyvonalú kvótákat kellene meghatározni Európába telepítésükre. E kvótákat tisztességesen el kellene osztani az európai országok között” mondta a miniszter. „Azoknak, akik nem kapnak menedékjogot, vissza kell menniük hazájukba” – tette hozzá Thomas de Maiziere.

Az EU tagállamai, szembesülve a menekültekkel szembeni populista ellenállással, hosszú ideje éles vitákat folytatnak azokról a kvótákról, amelyek alapján szét kellene osztani és befogadni a Görögország és Olaszország táboraiban összegyűlt menedékkérőket.

Thomas de Maiziere nem nevezett meg egyetlen afrikai országot sem, az EU tisztségviselői azonban régóta tárgyalnak arról, hogyan fékezhető meg a Líbiából érkező migráns-áradat. Az afrikai menekültek elsősorban ebből az országból indulnak tovább Európába.

Orbán Viktor a közelmúltban azt mondta, hogy az EU-nak egy hatalmas menekült-várost kellene építenie a líbiai tengerparton és a menekült- kérelmeket ott kellene feldolgozni.

Líbia új nemzeti egység-kormánya azonban a múlt héten visszautasította néhány EU-tagország kérését, amelyben tengerparti menekült-táborok építésére szólították fel. Álláspontjuk szerint az EU nem „háríthatja el magáról a felelősséget” a béke és a stabilitás helyreállításában.

Forrás: figyelo.hu

Hirdetés
loading...

Kövess minket a Facebookon!

DART Creations