Sokkoló hír Olaszországból: eldőlt az első dominó

Hirdetés

Óriásit zuhant a Monde dei Paschi bank részvényeinek ára, mielőtt felfüggesztették a papír kereskedését. A legnagyobb bajban lévő olasz pénzintézet azért roggyant meg, mert hírek szerint kútba esett a talpra állítása érdekében indított mentőakció.

A Banca Monte dei Paschi di Siena SpA részvényeinek ára 17 százalékkal, 15,47 euróra zuhant azt követően, hogy piaci hírek szerint kudarcba fulladt a pénzintézet megmentése érdekében indult ötmilliárd eurós mentőakció – jelentette a Bloomberg.

A papírok 1999-es tőzsdei bevezetésük óta nem voltak ilyen olcsók. A bank részvényeinek kereskedését ezt követően felfüggesztését. Idén eddig 87 százalékkal zuhant a Monte dei Paschi piaci értéke: a bank jelenleg mindössze 454 milliárd eurót ér.

A katari állami tőkealap, amely korábban egymilliárd eurót ígért a pénzintézet összesen ötmilliárdos tőkeinjekciójához, egyelőre semmilyen gyakorlati lépést nem tett. Eközben a bank második kötvény-részvény csere akciójában hírek szerint csupán félmilliárd eurót sikerült begyűjteni.

Ez utóbbi azért rossz hír, mert azok az intézmények, amelyek ígéretet tettek arra, hogy részt vesznek a bank tőkeemelésében ennél sokkal többet – összesen kétmilliárd eurót – várnak a kötvény-részvény cserétől, és ezenfelül további egymilliárdot más befektetőktől. Amíg ez a pénz nem folyik be a Monte dei Paschihoz, addig ők sem vásárolnak a pénzintézet részvényeiből.

Ezért aztán úgy néz ki, hogy bukik az a kísérlet, hogy magánforrásokból mentsék meg a Monte dei Paschit, így jöhet a kormány beavatkozása – mondja Par Magnusson, a Swedbank AB stratégája. Ez viszont a kötvények és a részvények leértékelődésével járna.

A Monte dei Paschit tartják a szakértők a súlyos gondokkal küszködő olasz bankrendszer leggyengébb láncszemének, vagy ha tetszik, a legingatagabb dominónak, amely a legkönnyebben eldőlhet, beindítva egy teljes bankválságot.

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Kövess minket a Facebookon!

DART Creations