Terrorizmus Magyarországon: 180.000 mobiltelefon használó kimenő hívásait tiltották le

Hirdetés

Továbbra is őrzik anonimitásukat azok a SIM-kártya-használók, akikhez jutott abból a 200 ezer darabból, amit szervezett bűnözői körök vásároltak egy hajléktalan nevére.

Szerdán több mint 180 ezer SIM-kártya működését korlátozták részlegesen a szolgáltatók, miután határidőig nem jelentkeztek az azonosítási felhívásra a használók – értesült a Magyar Idők. Ez része annak a 200 ezer SIM-kártyának, amit szervezett bűnözői körök egy hajléktalan nevére vásároltak, a mobileszközökből a brüsszeli, illetve a párizsi merényleteket végrehajtó terroristasejt tagjai is kaptak.

Az elmúlt napokban a mobilszolgáltatók összehangolt módon kezdtek az ellenőrzéshez: minden kártyára egy SMS-t küldtek, amelyben figyelmeztették a szám használóit, hogy azonosítsák magukat, amire 15 nap állt rendelkezésre. Az ügyfeleknek szerdáig személyesen kellett megjelenniük valamelyik ügyfélszolgálati irodában, ám ennek nagyon kevesen tettek eleget.

Információink szerint bőven tíz százalék alatt van azok aránya, akik reagáltak az azonosítási üzenetre. Aki nem tett ennek eleget, annak a kimenőforgalmát a mai naptól korlátozták a szolgáltatók, így ezeket a kártyákat már nem lehet bűncselekmény elkövetésére használni. Korábban megírtuk: az alvilágnak és a terroristáknak azért van szükségük anonim SIM-kártyákra, mert azokat általában csak egyszer használják, majd kidobják, így a kommunikációt szinte lehetetlen követni és bizonyítékként felhasználni.

– Az azonosítási eljárás igazolta korábbi feltételezésünket, vagyis azt, hogy a feltöltős kártyák éppen az anonimitás miatt közkedveltek – mondta lapunknak az egyik mobilszolgáltató név nélkül nyilatkozó illetékese. Szavai szerint amennyiben további 30 nap alatt sem azonosítják magukat a használók, akkor december közepén inaktiválják a kártyákat, tehát ezeken keresztül hívásokat sem tudnak fogadni a használók.

Mint kiderült ilyen SIM-kártyákat használtak a párizsi és a brüsszeli merényleteket elkövető terroristák és jelenleg is több 100 vagy akár több 1000 SIM-kártya lehet dzihasisták készülékeiben.

Forrás: magyaridok.hu

Hirdetés
loading...

Kövess minket a Facebookon!

DART Creations