Váratlan események! Összeomlás fenyeget Szlovákiában

Hirdetés

A szlovákoknál igazi összeomlást látunk az EU-pénzek miatt.

Bár a magyar gazdasági növekedést lefelé húzzák idén a jelentősen visszaeső beruházások, de ami a szlovákoknál van, az még csúnyább képet fest. Mindkét folyamat a tavaly év végéig kifizethető 2007-2013-as EU-pénzekkel függ össze.

Látványos ábrákat vettünk észre az MFB Periszkóp ma kiadott makrogazdasági összefoglalójában arról, hogy hogyan alakultak idén a régióban a beruházások. Amint látható: a románok kivételével (ahogy csak ütemlassulásról beszélhettünk) minden országban nagy éves alapú visszaesés következett be az első háromnegyed évben. A leghamarabb és legintenzívebben a magyarországi beruházások érezték meg azt, hogy kifutott a régi EU-ciklus pénzkifizetési szakasza (2015 végén itt volt a legnagyobb megugrás a beruházásokban), míg a szlovákoknál év eleje óta gyorsuló ütemben szakadnak a beruházások. A harmadik negyedévben immár 16%-os volt a zuhanás mértéke. A lengyeleknél kevésbé intenzív ütemben szintén ez a tendencia látható, a cseh beruházások viszont egész kis visszaeséssel megúszták az idei évet.

A szlovákoknál igazi összeomlást látunk az EU-pénzek miatt
Az MFB anyaga rámutat arra, hogy idén a régiós országok növekedésének fő hajtóereje az EU-pénzek által fűtött beruházások helyett a (lakossági) fogyasztás volt, “amely különösen Romániában és Magyarországon bővül gyors ütemben az elmúlt negyedévekben”. A kétszámjegyű tartományig gyorsuló román fogyasztási adatban azonban látványos volt a legörbülés a harmadik negyedévben. Közben a lengyeleknél épp ebben az időszakban volt gyorsulás a fogyasztásban.

A szlovákoknál igazi összeomlást látunk az EU-pénzek miatt
Érdekes volt a harmadik negyedév a régióban abból a szempontból is, hogy miközben a nyugat-európai konjunktúra éledezett az indexek alapján, aközben mindenhol jelentősen lassult az áruk és szolgáltatások éves növekedési üteme.

A szlovákoknál igazi összeomlást látunk az EU-pénzek miatt

Forrás: portfolio.hu

Hirdetés
loading...

Kövess minket a Facebookon!

DART Creations